Digitalni registar

Cyclamen Neapolitanum Ten. (Napuljska ciklama)

Autor fotografije: Wilhelm Richard BAIER
Izvor: GBIF

Cyclamen neapolitanum Ten. koja je u narodu poznata kao Napuljska ciklama opservirana je na području Ljubuškog, Domanovića, Hutova Blata, Ravnog, Počitelja, Bivoljeg polja, Žitomislića,
Bune i platoa Dubrava.

Zavičajno područje rasprostire se od Turske, Albanije, Bugarske i Istočnih Egejskih otoka, preko zemalja Balkana do Francuske, Grčke i Italije i Švicarske. 

Rasprostranjenost u Europi

Cyclamen neapolitanum Ten.

Red: Ericales
Familija: Primulaceae

Raspostranjenost u BiH

Prema podacima s Crvene liste flore FBIH biljka Cyclamen
neapolitanum Ten. je u Bosni i Hercegovini rasprostranjena na području Ljubuškog, Domanovića, Hutova Blata, Ravnog, Počitelja, Bivoljeg polja, Žitomislića, Bune i platoa Dubrava.

U europskim okvirima se rasprostire od jugoistočne Francuske, Italije, Korzike, Sardinije i Sicilije, preko Hrvatske, BiH, Srbije i Albanije do Bugarske, Grčke i zapadne Turske.

Autor fotografije: Wilhelm Richard BAIER
Izvor: GBIF

Status ugroženosti

Status ugroženosti je da je to biljka pod statusom (CT)- Kritično Ugrožena, što znači da je opstanak ove biljke u prirodnim staništima ugrožen u tolikoj mjeri da joj prijeti nestanak iz Bosne i Hercegovine. U europskim okvirima je manje ugrožena te je na svjetskom popisu karakterizirana kao najmanje zabrinjavajuća, prema podacima s Crvenog popisa ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN).  Zavičajno područje napuljske ciklame se prostire od Turske do sjevera Francuske, a unesena je i na područje Belgije, Velike Britanije, Irske i Oregona.

Autor fotografije: Wilhelm Richard BAIER
Izvor: GBIF

Opis

Trajnica visoka do 12 cm, ima gomolj promjera 3-15 cm (ali i krupniji može biti), subkuglast ili odozdo ravan a odozgo kuglast, plutast, zakorjenjuje uglavnom s gornje plohe. Listovi su 3-14 x 2-10 cm, s dugom peteljkom, javljaju se u jesen nakon cvatnje (ponekad istovremeno), srcoliki, šiljasti ili tupa vrha, rub nejasno i tupo sitno nazubljen, često jasno uglat ili plitko režnjevit. Čaška zvonolika, 5-segmentna, vjenčić ima kratku bazalnu cijev i 5 režnjeva koji su dugi c. 20 mm i imaju uškastu (specifičnu) bazu. Boje je blijedo roze ili bijele s tamnije purpurnim račvastim šarama u ždrijelu. Antere su velike, spojene i tvore stožac. Vrat lagano viri iz vjenčića. Plod je tobolac, a drška mu se uvija tvoreći krugove, a uvrtanje počinje sa vrha. U tobolcu su velike, ljepljive sjemenke. (U Fl. Eur. 2n=24, a u djelu Grey-Wilson 1997. navodi 2n=34, 68 i 102).

Sinonimi: Cyclamen hederifolium Aiton

Cyclamen linearifolium DC.

Narodni nazivi: Napuljska ciklama, napuljska skrižalina

Rasprostranjenost u Europi

Rasprostire se od zapada Turske, preko čitavog juga Europe ( od jugoistočne Francuske do Bugarske uz Korziku, Sardiniju, Siciliju i
Kretu, a nalazimo je i u južoj Švicarskoj). Drugdje se kultivizira.

Dodatni podaci

Taksonomski izvor: Marhold, K. (2011): Primulaceae. – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity.

Takson u EURO+MED: Cyclamen hederifolium Aiton (Klikni za više podataka)

GBIF ID: 7127810 (Klikni za više podataka)

Pretraži Google fotografije za ovu vrstu (Klikni OVDJE)

Osnovne reference

1. Beck, G., Maly, K., Bjelčić, Ž. (1950-1983). Flora Bosne i Hercegovine IV – Sympetalae 1, 2, 3, 4. Sarajevo.

2. Šilić, Č. (1996). Spisak biljnih vrsta (Pteridophyta i Spermatophyta) za Crvenu knjigu Bosne i Hercegovine. Glas. Zem. Muz. Bosne. Herceg. (PN) (NS), sv.31: 1992- 1995: 323-367. Sarajevo.

3. Herbarij Zemaljskog Muzeja Bosne i Hercegovine (SARA)