Digitalni registar

Cerinthe lamprocarpa Murb.

Prema podacima s Crvene liste flore FBiH, biljna vrsta Cerinthe lamprocarpa Murb. zabilježena je na području Ljubuškog, Huma, Prenja-Rujišta, te Stoca – Mostara.

Prema podacima Globalne platforme za informacije o biodiverzitetu – GBIF, ova vrsta se nalazi na području Grčke, Italije, te dijelova Turske. 

 

 

 

 

 

Cerinthe lamprocarpa Murb. ​

Red: Caryophyllales
Familija: Boraginaceae

Raspostranjenost u BiH

Cerinthe lamprocarpa Murb. je višegodišnja biljka iz reda Caryophyllales, familija Boraginaceae, a prema literarnim podacima, u zapadnoj Hercegovini je zabilježena na području Ljubuškog i Huma, te Prenja- Rujišta, kao i na lokaciji Stolac- Mostar.  Zabilježena je i u Bosanskom Petrovacu, kao i na Bjelašnici kod Gacka (1100 -1500 m) i Vučjoj Bari. 

Autor fotografije: Ruud en Betty van Middelkoop
Izvor: GBIF

Status ugroženosti

Status ugroženosti je da je to biljka pod statusom (NT)- Gotovo Ugrožena, što znači kako ovoj biljci prijeti nestanak s prirodnih staništa u BiH.

Rijetko se opservira u prirodi, a obično se nalazi na višim nadmorskim visinama. 

Prema podacima GBIF-a, rasprostire se od Turske, preko Balkana do Italije. 

Autor fotografije: Ruud en Betty van Middelkoop
Izvor: GBIF

Opis

Cerinthe lamprocarpa Murb. je višegodišnja zeljasta biljka visoka oko 50 cm, sa drvenastom osnovom stabljike i uspravnom, cilindričnom, bez dlake, jedva razgranatom stabljikom. Ima bazalno lišće (dugačko oko 10 cm i široko oko 5 cm) poluobgrnuto, tupo i posuto malim tuberkulama. Od svibnja do srpnja razvija cvjetove u pupoljcima, najprije guste i lisnate, a zatim izdužene i viseće. Cvjetove karakterizira cjevasti vjenčić (oko 4 mm), žute boje s ljubičastom srednjom trakom.

Sinonimi: Cerinthe minor L. ssp. auriculata (Ten.) Domac


Narodni nazivi: /

Rasprostranjenost u Europi

Ova je biljka zabilježena od Turske, do Grčke, Bosne i Hercegovine i Italije. U službenu bazu BGIF-a uneseno je 10 opservacija biljke Cerinthe lamprocarpa Murb. 

Geografske reference opservacija

Dodatni podaci

Taksonomski izvor: Valdés, B. (2011): Boraginaceae. – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity.

Takson u EURO+MED: Cerinthe minor subsp. auriculata (Ten.) Domac (Klikni za više podataka)

GBIF ID: 4061149 (Klikni za više podataka)

Pretraži Google fotografije za ovu vrstu (Klikni OVDJE)

Osnovne reference

1. Beck, G., Maly, K., Bjelčić, Ž. (1950-1983). Flora Bosne i Hercegovine IV – Sympetalae 1, 2, 3, 4. Sarajevo.
2. Šilić, Č. (1996). Spisak biljnih vrsta (Pteridophyta i Spermatophyta) za Crvenu knjigu Bosne i Hercegovine. Glas. Zem. Muz. Bosne. Herceg. (PN) (NS), sv.31: 1992- 1995: 323-367. Sarajevo.
3. Herbarij Zemaljskog Muzeja Bosne i Hercegovine (SARA)