Digitalni registar

Celsia orientalis L. (Istočnjačka prosanica)

Autor fotografije:  Ron Frumkin
Izvor: GBIF

Celsia orientalis L. (Istočnjačka prosanica) je u BiH zabilježena na na Gradu kod Ljubuškog, na potezu Mostar – Stolac, te u Dretelju. 

Četiri prikupljena primjerka ove biljke unesena su u bazu Globalne platforme za informacije o biodiverzitetu – GBIF. 

Zavičajno područje vrste Celsia orientalis L. (sinonim Verbascum orientale L.) rasprostire se od jugoistočne Europe do Irana i Cipra. 

Celsia orientalis L. (Istočnjačka prosanica)

Red: Lamiales


Familija: Scrophulariaceae

Raspostranjenost u BiH

Prema podacima s Crvene liste flore FBIH (Beck, G., Maly, K., Bjelčić, Ž.,1950-1983) (Fiala, F.,1896), biljka Celsia orientalis L. je u Bosni i Hercegovini rasprostranjena na Gradu kod Ljubuškog, u Mostar – Stolac, te Dretelju i Ljubuškom.

U narodu se ova biljka naziva i zelenasta divizma, budući da pripada rodu Verbascum, koji broji oko 360 vrsta cvjetnica, zajedničkog naziva divizma. (Schlosser, J.C.K.; Vukotinović, Lj., 1876).

Ostali narodski nazivi su prosanica te istočnjačka divizma (Nikolić, T., 2019.).

Autor fotografije:  Ron Frumkin
Izvor: GBIF

Status ugroženosti

Status ugroženosti je da je to biljka pod statusom (EN) Ugrožena.

Prijeti joj nestanak s prirodnih staništa u Bosni i Hercegovini.

Dosada su tek četiri opservirana i prikupljena primjerka ove biljke unesena u bazu Globalne platforme za informacije o biodiverzitetu – GBIF, a koliko se biljka rijetko opservira u prirodi pokazuje i to da su svi registrirani primjerci u globalnoj bazi preuzeti iz herbarija i riječ je o primjercima koji su prikupljeni prije više od stotinu godina. 

Autor fotografije: Sebastian Ćato
Izvor: GBIF

Opis

Istočnjačka prosanica (Celsia orientalis L.) je cvijetna biljka koja pripada rodu Verbascum, koji je porijeklom iz Europe i Azije, a najveća raznolikost ovih cvijetnih vrsta je na Mediteranu. Podvrsta Celsia orientalis L. jednogodišnja biljka, čija visina se kreće od 15 do 80 centimetara. Ima jednostavne, široke listove. Cvjetovi su žuto -smeđe boje, a pričvršćeni su na stabljiku kratkim pedikulama.  Cvijetovi su rijetko uočeni (Isik i sur., 2017). Istočnjačka prosanica ima svoj službeni latinski naziv Celsia orientalis L. u čast Olofa Celsiusa (starijeg) (1670 – 1756) koji je bio istaknuti švedski botaničar i filolog, te profesor na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj. Sinonim za Celsia orientalis L. je Verbascum orientale L., a naziv Verbascum dolazi od iskrivljenog oblika riječi barbascuma koji potječe od latinskog barba (brada). Ovaj naziv je istočnjačka prosanica dobila zbog čupavog lišća – te je ovo bio i drevni latinski naziv za ovu biljku. Orientale označava „istočnjački”, što je naziv koji je dat jer opisuje kako biljka dolazi sa istoka.

Sinonimi: Verbascum orientale (L.) All; Verbascum orientale (L.) All.

Narodski nazivi: Istočnjačka prosanica, zelenasta divizma, istočnjačka divizma. 

Rasprostranjenost:  

Zavičajno područje Istočnjačke prosanice obuhvaća Bugarsku, Cipar, Grčku, Iran, Irak, Krim, Libanon, Siriju, Sjeverni kavkaz, Palestinu, Tursku, te područje Balkana.

Geografske reference opservacija

Dodatni podaci

Taksonomski izvor: Marhold, K. (2011+): Verbascum. – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity.

Takson u EURO+MED: Verbascum orientale (L.) All.
(Klikni za više podataka)

GBIF ID: 8085683 (Klikni za više podataka)

Pretraži Google fotografije za ovu vrstu (Klikni OVDJE)

Osnovne reference

1. Beck, G., Maly, K., Bjelčić, Ž. (1950-1983). Flora Bosne i Hercegovine IV – Sympetalae 1, 2, 3, 4. Sarajevo.

2. Fiala, F. (1896). Prilozi flori Bosne i Hercegovine. Glasnik Zemaljskog muzeja, br. IV. pp. 293.