Digitalni registar

Paeonia corallina Retz. (Mosur)

Autor fotografije: The Jerusalem Botanical Gardens
Izvor: Plantsoftheworldonline.org

Biljka Mosur (Paeonia corallina Retz.) se osim na području Radovana kod Posušja rasprostire i na području Velike Gomila kod Cazina, Grmeča i Gredovitog Vrha.

U bazu GBIF-a (Globalni fond za biološku raznolikost) nema unesenih podataka o opservacijama biljke Paeonia corallina Retz. na području Hercegovine, iako je riječ o vrsti koja je rasprostranjena diljem juga Europe, te joj je područje BiH dio zavičajnog areala. 

Rasprostranjenost u Europi

Paeonia corallina Retz.

Red: Ranunculales

Familija: Ranunculaceae

Raspostranjenost u BiH

Biljka Mosur (Paeonia corallina Retz.) se osim na području Radovana kod Posušja rasprostire i na području Velike Gomila kod Cazina, Grmeča i Gredovitog Vrha.

Zavičajno područje joj se prostire južnim dijelom Europe, od Španjolske, preko Italije i Grčke, sve do Irana i Iraka u Aziji.

Autor fotografije: The Jerusalem Botanical Gardens
Izvor: Plantsoftheworldonline.org

Status ugroženosti

Status ugroženosti je da je to vrsta koja je klasificirana kao (CR) Kritično ugrožena. Prema IUCN-ovom crvenom popisu kritično ugrožene su vrste čija je populacija umanjena za 80% u samo tri generacije, tako da im izravno prijeti izumiranje. S obzirom da biljci Paeonia corallina Retz prijeti izumiranje potrebno je provoditi mjere zaštite i praćenja kako bi se ista zaštitila.

Autor fotografije: Savvas Zafeiriou
Izvor: GBIF

Opis

Biljka Mosur (Paeonia corallina Retz.) je trajna zeljasta biljka čija je stabljika uspravna, nerazgranata, gola, naraste do 50 cm visine. Listovi su naizmjenični, veliki, dvostruko razdijeljeni na 3 duguljasta i eliptična listića ušiljenih vrhova i cjelovitih rubova. Na licu su tamnozeleni i sjajni, naličje je svjetlije i golo ili dlakavo. Cvjetovi koji se nalaze na vrhovima stabljika su dvospolni, građeni od češke koju čini pet zelenih režnjeva koji se međusobno prekrivaju i vjenčića građenog od široko jajastih latica.

Sinonimi:

Paeonia mascula (L.) Mill.
Paeonia mascula subsp. mascula

Narodni nazivi: 

Mosur, trava od tri rožića

Rasprostranjenost u Europi

Zavičajno područje biljke Paeonia corallina Retz. se prostire južnim dijelom Europe, od Španjolske, preko Italije i Grčke, sve do Irana i Iraka u Aziji.

Dodatni podaci

Taksonomski izvor: Aghababian, M. (2011): Paeoniaceae. – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity.

GBIF ID: 3614243 (Klikni za više podataka)

Pretraži Google fotografije za ovu vrstu (Klikni OVDJE) 

Osnovne reference

Beck, G. (1903). Flora Bosne, Hercegovine i Novopazarskog Sandžaka, Gymnospermae i Monocotyledones, I dio. Sarajevo.
2. Šilić, Č. (1996). Spisak biljnih vrsta (Pteridophyta i Spermatophyta) za Crvenu knjigu Bosne i Hercegovine. Glas. Zem. Muz. Bosne. Herceg. (PN) (NS), sv.31: 1992- 1995: 323-367. Sarajevo