Digitalni registar

Dalmatinsko zvonce (Edraianthus dalmaticus (A.DC.) A.DC.)

Autor fotografije: Jasenka Topic
Izvor: EUNIS

Dalmatinsko zvonce je endem krških polja Dalmacije i susjednih područja BiH, a na području Zapadnohercegovačke županije je opserviran na području Lištice u Posušju. U BiH se još nalazi na lokalitetima Donje Bare, Dugo polje, Glamočko polje, Duvanjsko polje, Čaprazlije, Livanjsko polje, Drobnjak kod Drvara, te na Velikoj Čvrsnici.  U bazu Globalne platforme za informacije o biodiverzitetu – GBIF uneseno je tek par podataka o opservacijama ove biljke. 

Rasprostranjenost u Europi

Edraianthus dalmaticus (A.DC.) A.DC.

Red: Asterales

Familija: Campanulaceae

Raspostranjenost u BiH

Prema podacima s Crvene liste flore FBIH, Dalmatinsko zvonce (Edraianthus dalmaticus (A.DC.) A.DC.) je endemska biljka koja se osim u Hrvatskoj, gdje je vrsta prvi put opisana od strane A. De Candolle 1830. koji ju je našao u okolici Solina, nalazi i na području Bosne i Hercegovine na više lokacija. Osim na području Lištice u Posušju, u BiH se još nalazi na lokalitetima Donje Bare, Dugo polje, Glamočko polje, Duvanjsko polje, Čaprazlije, Livanjsko polje, Drobnjak kod Drvara, te na Velikoj Čvrsnici.  

Autor fotografije: Jasenka Topic
Izvor: EUNIS

Status ugroženosti

Status ugroženosti je da je to biljka pod statusom (VU) ranjiva. Riječ je o biljci koja je Balkanski endem. Heliofilna je biljka. U sjevernom dijelu areala, raste na vlažnim, poplavnim ili močvarnim livadama krških polja, koja su veći dio godine pod vodom, a samo ljeti presuše. U južnom dijelu areala, rastu na suhim kamenitim mjestima, na kame

Autor fotografije: Jasenka Topic
Izvor: EUNIS

Opis

Dalmatinsko zvonce je višegodišna je biljka, prilegla, rozetasta ili rahlobusenasta oblika. Cvjeta dva do pet puta godišnje, razmnožava se sjemenom. Režnjevi čaške su široko trokutasti, jednake širine i duljine. Pricvjetni listovi znatno nadvisuju glavicu. Tobolac se nepravilno otvara unutar čaške. Cvjetovi su u glavičastim cvatovima, koji su opkoljeni ovojnim listovima. 

 

Sinonimi:

Campanopsis dalmatica Kuntze

Campanula caudata Vis.

Campanula dalmatica Bertoloni

Edraianthus caudatus Reichenbach fil.

Wahlenbergia dalmatica A. DC.

Narodni nazivi: 

Dalmatinsko zvonce, damatinska vrčica

Rasprostranjenost u Europi

Adiantum capillusveneris L. je rasprostranjena na području južne i zapadne Europe, u dijelovima Azije, u Sjevernoj i Južnoj Americi. 

Dodatni podaci

Taksonomski izvor: Castroviejo, S., Aldasoro, J. J. & Alarcón, M.; with contributions from Hand, R. (2010): Campanulaceae. – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity.

Takson u EURO+MED: Edraianthus dalmaticus (A. DC.) A. DC. (Klikni za više podataka)

GBIF ID: 3164412 (Klikni za više podataka)

Pretraži Google fotografije za ovu vrstu (Klikni OVDJE)

Osnovne reference


1. Beck, G., Maly, K., Bjelčić, Ž. (1950-1983). Flora Bosne i Hercegovine IV – Sympetalae 1, 2, 3, 4. Sarajevo.
2. Šilić, Č. (1996). Spisak biljnih vrsta (Pteridophyta i Spermatophyta) za Crvenu knjigu Bosne i Hercegovine. Glas. Zem. Muz. Bosne. Herceg. (PN) (NS), sv.31: 1992- 1995: 323-367. Sarajevo.