Digitalni registar

Crocus tommasinianus Herb. (Tomazinijev šafran)

Autor fotografije:  Ludwig Treuter
Izvor: GBIF

Tomazinijev šafran (Crocus tommasinianus Herb.) je kritično ugrožena biljka koja je dosada u BiH opservirana tek u blizini Posušja, podaci su iz Crvene knjige flore Federacije BiH.

Rasprostranjenost u Europi

Crocus tommasinianus Herb.

Red: Asparagales

Familija: Iridaceae

Raspostranjenost u BiH

Prema podacima s Crvene liste flore FBIH, Tomazinijev šafran (Crocus tommasinianus Herb.) je u Bosni i Hercegovini opserviran samo kraj Posušja. Riječ je o biljci koja raste na suhim travnatim mjestima i u razrijeđenim šumama u pojasu kserotermnih hrastovih šuma. Stvara mnogobrojnu populaciju, koja se sastoji od nekoliko tisuća jedinki, koje se obično sreću u grupama, no ugrožava ga uništavanje staništa. 

Autor fotografije:  Ludwig Treuter
Izvor: GBIF

Status ugroženosti

Status ugroženosti je da je to biljka pod statusom (CR) kritično ugrožena.

Utvrđeni status ugroženosti Tomazinijevog šafrana  proizilazi iz činjenice da je riječ o biljci koja raste na suhim travnatim mjestima i u razrijeđenim šumama u pojasu kserotermnih hrastovih šuma, a glavna prijetnja s kojom se ova vrsta susreće jeste uništavanje staništa zbog potreba poljoprivrede i sječa šuma u kojima se sreće.

Autor fotografije:  Ludwig Treuter
Izvor: GBIF

Opis

Tomazinijev šafran je višegodišnja zeljasta biljka sa lukovicom u obliku sfere. Dostiže visinu do 12 cm. Listovi su linijski i tanki, dužine do 20-25 cm i široki tek 0,3-0,5 cm. Cvijetovi Tomasinijevog šafrana su svijetle golub-plave boje sa žuto-narandžastom prašnicima. Šafran cvijeta od siječnja do kraja ožujka. Razmnožava se sjemenkama i vegetativno preko lukovica.

Sinonimi:

Crocus serbicus A.Kern. ex Maw

Crocus vernus var. tommasinianus (Herb.) Nyman

Narodni nazivi: 

Tomazinijev šafran

Rasprostranjenost u Europi

Zavičajno područje Tomazinijevog šafrana (Crocus tommasinianus Herb.) rasprostire se na području koje obuhvaća Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju, Bugarsku i Mađarsku, a ova je biljka uvezena i u Sjedinjene Američke Države, Njemačku i Veliku Britaniju. 

Dodatni podaci

Taksonomski izvor: World Checklist of Selected Plant Families (2010), copyright © The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew.


Takson u EURO+MED: Crocus tommasinianus Herb. (Klikni za više podataka)

GBIF ID: 2747564 (Klikni za više podataka)

Pretraži Google fotografije za ovu vrstu (Klikni OVDJE)

Osnovne reference

1. Beck, G. (1903). Flora Bosne, Hercegovine i Novopazarskog Sandžaka, Gymnospermae i
Monocotyledones, I dio. Sarajevo.
2. Šilić, Č. (1996). Spisak biljnih vrsta (Pteridophyta i Spermatophyta) za Crvenu knjigu Bosne i Hercegovine. Glas. Zem. Muz. Bosne. Herceg. (PN) (NS), sv.31: 1992- 1995: 323-367. Sarajevo.