Digitalni registar

Velebitski zvončić (Campanula velebitica Borbás)

Velebitski zvončić je biljka koja je gotovo ugrožena, a status ugroženosti mu je dodijeljen zbog teško pristupačna staništa, budući da raste na planinskim predjelima, te se rijetko opservira.

Većina nalaza ove biljke je na planinskom masivu Velebita, zbog čega je i dobio naziv velebitski zvončić.

U BiH je primjećen na planinskim područjima na području Posušja, te na Velikoj Raduši, Vran planini, Tušnici, Prenju, Čvrsnici i Orijenu. 

U bazu GBIF-a uneseno je tek par podataka o opservacijama ove biljke u Europi. 

Rasprostranjenost u Europi

Adiantum capillus - veneris L.

Red: Polypodiales

Familija: Pteridaceae- Adiantaceae

Raspostranjenost u BiH

Prema podacima s Crvene liste flore FBIH, Velebitski zvončić (Campanula velebitica Borbás) se nalazi na idućim lokacijama: Idovac – Velika Raduša pl., Stolac – Višegrad, Prusac – Bugojno, Čemerni dolci – Vran pl., Tušnica – Livno, Smrčevo točilo – Višegrad, Barice – Prenj, Čvrsnica, Sniježnica između Posušja i Potklečana, Mostar – Orijen. 

 

 

Status ugroženosti

Status ugroženosti je da je to biljka pod statusom (NT) gotovo ugrožena. To znači da je velebitski zvončić svrstan među vrste kojima trenutno ne prijeti izumiranje, ali bi u bliskoj budućnosti mogle postati ugrožene, što znači da je potrebno opserviranje i praćenje vrste kako bi se mogle poduzeti odgovarajuće mjere zaštite. 

Autor fotografije: Dirk Hilbers
Izvor: EUNIS

Opis

Velebitski zvončić pripada taksonomskom rodu Campanula (zvončić) koje se ističu time da imaju cvijetove koji izgledom podsjećaju na zvončiće. Kod Velebitskog zvončića stabljika je gotovo uvijek u donjem dijelu gola, tobolac je odrvenio, a rub bazalnih listova je pilast. Bazalni listovi su izrezuckano pilasti ili režnjeviti.

Sinonimi:

Campanula balcanica (Adamović) Hruby pro parte
Campanula bulgarica Witasek

Narodni nazivi: 

Velebitski zvončić

Rasprostranjenost u Europi

Velebitski zvončić (Campanula velebitica Borbás) je biljka kojoj se zavučajno područje prostire duž Balkanskog poluotoka, od Grčke do Slovenije. 

Dodatni podaci

Taksonomski izvor: Castroviejo, S., Aldasoro, J. J. & Alarcón, M.; with contributions from Hand, R. (2010): Campanulaceae. – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity.

Takson u EURO+MED: Campanula velebitica Borbás (Klikni za više podataka)

GBIF ID: 5410629 (Klikni za više podataka)

Pretraži Google fotografije za ovu vrstu (Klikni OVDJE)

Osnovne reference

1. Beck, G., Maly, K., Bjelčić, Ž. (1950-1983). Flora Bosne i Hercegovine IV – Sympetalae 1, 2, 3, 4. Sarajevo.
2. Šilić, Č. (1996). Spisak biljnih vrsta (Pteridophyta i Spermatophyta) za Crvenu knjigu Bosne i Hercegovine. Glas. Zem. Muz. Bosne. Herceg. (PN) (NS), sv.31: 1992- 1995: 323-367. Sarajevo