Digitalni registar

Salvia bertolonii Vis. (Bertolonijeva žalfija)

Autor fotografije: gianluigi
Izvor: Plantsoftheworldonline.org

Na području Županije Zapadnohercegovačke Bertolonijeva žalfija (Salvia bertolonii Vis.) opservirana je na području Širokog Brijega, a u Bosni i Hercegovini se ova biljka nalazi na se rasprostire na području Prenja, Rujišta, Boračkog jezera, Bune, Veleža, Bosanskog Petrovca, Drvara, Glamočkog polja, Dinare, Livna, Duvanjskog polja, Travnika, Trnova, Jablanice, doline Rakitnice ispod Dubočana, Čabulje, Porima, Mostara.

Opservirana je i na lokalitetu Gljiva – Trebinje, kao i u Nevesinjskom polju, na Budoš planini,
na lokalitetu Bukva kod Nevesinja, u Gatačkom polju, te na lokalitetu Klinje – Bijela Voda.

Rasprostranjenost u Europi

Salvia bertolonii Vis.

Red: Lamiales

Familija: Lamiaceae

Raspostranjenost u BiH

Prema podacima s Crvene liste flore FBIH, na području Županije Zapadnohercegovačke Bertolonijeva žalfija (Salvia bertolonii Vis.) opservirana je na području Širokog Brijega, a u Bosni i Hercegovini se ova biljka nalazi na se rasprostire na području Prenja, Rujišta, Boračkog jezera, Bune, Veleža, Bosanskog Petrovca, Drvara, Glamočkog polja, Dinare, Livna, Duvanjskog polja,
Travnika, Trnova, Jablanice, doline Rakitnice ispod Dubočana, Čabulje, Porima, Mostara.

Opservirana je i na lokalitetu Gljiva – Trebinje, kao i u Nevesinjskom polju, na Budoš planini, na lokalitetu Bukva kod Nevesinja, u Gatačkom polju, te na lokalitetu Klinje – Bijela Voda.

Autor fotografije: gianluigi
Izvor: Plantsoftheworldonline.org

Status ugroženosti

Status ugroženosti je da je to biljka pod statusom (NT) gotovo ugrožena. To znači da je Bertolonijeva žalfija (Salvia bertolonii Vis.) u Bosni i Hercegovini svrstana u vrste kojima trenutno ne prijeti izumiranje, ali bi u bliskoj budućnosti mogle postati ugrožene.

To znači da je potrebno praćenje praćenje stanja očuvanosti (monitoring) kako bi se moglo reagirati ukoliko se brojnost vrste počela smanjivati. 

Prebrojavanje i/ili mjerenje brojnosti i rasprostranjenosti vrste potrebno je ponavljati kroz duži vremenski period. 

Autor fotografije: Jan van der Straaten
Izvor: EUNIS

Opis

Salvia bertolonii Vis. ima dvostruko nazubljene listove zaobljena vrha, na svojim listovima nosi više oblika dlaka: duge nitaste, ljuskaste ili stepeničaste dlake. Palisadno tkivo se sastoji od 2-3 sloja stanica, a epidermalne stanice su veće i deblje nego kod Salvia pratensis L. čija je podvrsta, pa su stoga i listovi Bertolinijeve kadulje deblji. 

Sinonimi:

Salvia officinalis ssp. bertolonii (Vis.) Soó
Salvia scabrida Bertol., nom. illeg.
Salvia pratensis subsp. pratensis

Narodni nazivi: 

Bertolonijeva žalfija, Bertolonijeva kadulja

Rasprostranjenost u Europi

Podvrsta livadske borovnice (Salvia pratensis), Salvia bertolonii Vis. endemična je vrsta primorskih Dinarida te Gorskog kotara u susjednoj Hrvatskoj. Uobičajeno je lako uočljiva na sunčanim livadama i planinskim padinama bilo gdje do 1400m nadmorske visine zbog svoje intenzivne boje. Cvjeta od svibnja do kolovoza. 

Dodatni podaci

Taksonomski izvor: World Checklist of Selected Plant Families (2010), copyright © The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew.


GBIF ID: 3883859 (Klikni za više podataka)

Pretraži Google fotografije za ovu vrstu (Klikni OVDJE) 

Osnovne reference

1. Beck, G., Maly, K., Bjelčić, Ž. (1950-1983). Flora Bosne i Hercegovine IV – Sympetalae 1, 2, 3, 4. Sarajevo.
2. Šilić, Č. (1996). Spisak biljnih vrsta (Pteridophyta i Spermatophyta) za Crvenu knjigu Bosne i Hercegovine. Glas. Zem. Muz. Bosne