Digitalni registar

Aristolochia rotunda L. (Okruglolisna vučja stopa)

Autor fotografije: botalu
Izvor: GBIF

Na području Županije zapadnohercegovačke biljka Okruglolisna vučja stopa (Aristolochia rotunda L.)​ opservirana je na području općine Grude, točnije na lokalitetu Modro oko, a u Hercegovini se još pojavljuje u Mostarskom Blatu, Počitelj polju te na Karaotoku. 

Nativni areal ove biljke je Europa, njezino zavičajno područje se prostire od juga Švicarske, preko Italije, Sardinije i Sicilije, Francuske i Korzike, sve do sjeveroistoka Španjolske, te sjeverozapada Turske. Nativna je na području Grčke, Bugarske, Albanije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, te Bosne i Hercegovine. 

Rasprostranjenost u Europi

Aristolochia rotunda L.

Red: Piperales

Familija: Aristolochiaceae

Raspostranjenost u BiH

Prema podacima s Crvene liste flore FBIH, biljka Aristolochia rotunda L. se u Bosni i Hercegovini pojavljuje na nekoliko lokaliteta, pojedinačno u Mostarskom blatu, u Počitelj polju, na
Karaotok (Hutovo blato), u Blagaju (neposredno uz izvor Bune), te u Tihaljini na lokalitetu Modro oko. 

Autor fotografije: botalu
Izvor: GBIF

Status ugroženosti

Status ugroženosti je da je to biljka pod statusom (EN) ugrožena.

Utvrđeni status ugroženosti proizilazi iz činjenice da je riječ o biljci koja obitava na ugroženim staništima, vrlo je rijetka na serpentinima ali značajna kao indikator kserotermnih uvjeta. 

Autor fotografije: David Delon
Izvor: GBIF

Opis

Biljka Aristolochia rotunda L. je trajnica korjenasta jajolika gomolja, visoka 15-100 cm, jednostavne ili razgranjene stabljike i vrlo sitno slabo dlakava. Listovi su dugi do 13 centimetara, jajoliko-okruglasti i obuhvačaju stabljiku (ampleksikaulični), peteljke im nisu duže od 5 mm. Cvjetovi su žuti, a limb (jezičasti nastavak vjenčića) je tamnosmeđe boje i isprugan. Cvjetovi su dvospolni i imaju 6 prašnika koji su prirasli na stupić koji je nastao od 6 sraslih vratova tučka, a plodnica je 5-6 pretinasta i puna sjemenki koje su duge 4-6 milimetara. Plod je septicidni tobolac.

Sinonimi:

/

Narodni nazivi: 

Okruglolisna vučja stopa, vučja stopica, vučja jabuka

Rasprostranjenost u Europi

Zavičajno područje biljke Aristolochia rotunda L. rasprostire se diljem juga Europe, od Španjolske i Francuske preko Italije i Balkanskog polutotoka do Grčke. 

Geografske reference opservacija

Dodatni podaci

Taksonomski izvor: Nardi, E. (2009): Aristolochiaceae. – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity.

GBIF ID: 2874019 (Klikni za više podataka)

Pretraži Google fotografije za ovu vrstu (Klikni OVDJE) 

Osnovne reference

1.) Riter Studnička, H. (1963). Biljni pokrov na serpentinama u Bosni. Godišnjak Biološkog instituta Univerziteta u Sarajevu. XVI, 91-205.
2. Riter-Studnička, H. (1954). Flora i vegetacija livada kraških polja Bosne i Hercegovine. Godišnjak Biološkog instituta Univerziteta u Sarajevu, VII, 25-111.
3. WWF (2009). Živjeti Neretvu, k EU standardima u slivu Neretve, Bosna i Hercegovina. Faza III: Radna grupa za ekološki prihvatlji protok. WWF Mediterranean Programme Office u suradnji sa WWF Norway.