Digitalni registar

Periploca graeca L. (Grčka luštrika)

 Autor fotografije: Roberto Barsaglini
Izvor: GBIF

Periploca graeca L. (Grčka luštrika) se na području Županije zapadnohercegovačke nalazi na području Ljubuškog i Humca, a zabilježena je i na području Hutova blata, Dračeva i Krupe. 

Zavičajno joj se područje rasprostire od jugoistoka Europe do sjevernog Irana u Aziji.  

Rasprostranjenost u Europi

Periploca graeca L.

Red: Gentianales

Familija: Asclepiadaceae

Raspostranjenost u BiH

Prema podacima s Crvene liste flore FBIH, grčka luštrika (Periploca graeca L.) se u Bosni i Hercegovini nalazi na području Ljubuškog, Humca, Dračeva, Hutova blata i Krupe. U Bosni i Hercegovini je ova biljka zabilježena oko priobalnog područja donjeg toka rijeke Neretve i nekih njezinih pritoka (Trebižat i dr.). Stanište su joj aluvijalni vlažni tereni uz rijeke i jezera.

 Autor fotografije: Roberto Barsaglini
Izvor: GBIF

Status ugroženosti

Status ugroženosti je da je to biljka pod statusom (VU) ranjiva. To znači da će vjerojatno postati ugrožena osim ako se ne poboljšaju okolnosti koje prijete opstanku i reprodukciji biljke. Ranjivost je uglavnom uzrokovana gubitkom staništa ili uništavanjem doma vrsta. Stoga je potrebno nadzirati ranjiva staništa i vrste kako bi se spriječilo da postanu sve ugroženiji. 

 Autor fotografije: Roberto Barsaglini
Izvor: GBIF

Opis

Periploca graeca L. je listopadna biljka iz porodice svilenica (Asclepiadaceae). Raste kao penjačica čvrsto obavijajući stabla, dužine od pet do 15 metara. Mladi izboji su tanki, svijetlosmeđi, prekriveni svijetlim lenticelama. Pupoljci su nasuprotni, sitni i ušiljeni. Listovi su nasuptorni, jednostavni, ovalno lancetasti, ušiljenih vrhova, dugi 4-12 cm, široki 2-7 cm, cjelovitih rubova, nalaze se na do 1 cm dugim peteljkama, na licu su tamnozeleni i sjajni, naličje je svjetlije i malo dlakavo, dolaskom jeseni poprime žutu boju. Cvjetovi su dvospolni, veliki od 2 do 2,5 cm, čie ih pet dlakavih latica koje su izvana žućkastozelene, u unutrašnosti tamnoljubičaste, prašnika je pet. Cvatu u srpnju i kolovozu.

Sinonimi: /

Narodni nazivi: 

Grčka luštrika, luštrika, brkva

Rasprostranjenost u Europi

Zavičajno područje grčke luštrike (Periploca graeca L.) rasprostire se od juga Grčke do sjevera Italije i obuhvaća Albaniju, Bugarsku, Istočne Egejske otoke, Rumunjsku, te područje Balkana. Unesena je u Španjolsku i Francusku.

Dodatni podaci

Taksonomski izvor: Marhold, K. (2011): Apocynaceae. – In: Euro+Med Plantbase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity.

GBIF ID: 5414545 (Klikni za više podataka)

Pretraži Google fotografije za ovu vrstu (Klikni OVDJE) 

Osnovne reference

1. Beck, G., Maly, K., Bjelčić, Ž. (1950-1983). Flora Bosne i Hercegovine IV – Sympetalae 1, 2, 3, 4. Sarajevo.