Digitalni registar

Sternbergia lutea (L.) Ker-Gawl. ex Spreng (Žuta lužarka)

Autor fotografije: Robert Ollier
Izvor: GBIF

Sternbergia lutea (L.) Ker Gawl. ex Spreng koja je u narodu poznata pod nazivom “Žuta lužarka” rasprostranjena je na području Mostara i Ljubuškog, te Blagaja i Počitelja.

U bazu GBIF-a (Globalni fond za biološku raznolikost) posljednja i jedina opservacija ove biljke je unesena 2020. godine, kada je biljka uočena na kod Počitelja – koordinate 43.144398, 17.730106. 

Zavičajno područje žute lužarke se prostire sve od Irana, pa do Španjolske. 

Rasprostranjenost u Europi

Sternbergia lutea (L.) Ker-Gawl. ex Spreng (Žuta lužarka)

Red: Asparagales

Familija: Amaryllidaceae

Raspostranjenost u BiH

“Žuta lužarka” je gomoljasta višegodišnja biljka sa žutim cvjetovima koji se pojavljuju u jesen, a u Bosni i Hercegovini rasprostire na području Mostara i Ljubuškog, te Blagaja i Počitelja.

Posljednja opservacija koje je prijavljena u bazu GBIF-a dogodila se 11.10.2020. kada je biljka uočena uz obalu Neretve kod Počitelja. 

Autor fotografije: Rafaël Govaerts
Izvor: Plantsoftheworldonline.org

Status ugroženosti

Status ugroženosti je da je to biljka pod statusom (CR) Kritično Ugrožena.  Prijeti joj nestanak s prirodnih staništa u Bosni i Hercegovini. Uzgaja se kao ukrasna biljka, a razmnožava se lukovicama koje se sade krajem ljeta ili početkom jeseni. Zavičajno područje joj se rasprostire od Europe do zapadne i srednje Azije.  

Autor fotografije: Robert Ollier
Izvor: GBIF

Opis

Žuta lužarka je višegodišnja zeljasta biljka iz familije sunovrata (Amaryllidaceae.) Stabljika je uspravna, visoka do 30 centimetara. Lukovica je okruglasta, obavijena smeđim ljuskama. Listovi su tamnozeleni, sjajni, mesnati i uspravni, širine do 0,5 cm. Javljaju se početkom jeseni i ostaju preko zime. Cvjetovi su pojedinačni, krupni, promjera oko 3 cm, a čine ih šest zlatnožutih, ovalno eliptičnih režnjeva koji su dugi 2,5-5 cm, srasli u kratku cijev.

Sinonimi:

Amaryllis lutea L.
Amaryllis lutea L.
Oporanthus luteus (L.) Herb.
Oporanthus siculus (Tineo ex Guss.) Parl.
Sternbergia aurantiaca Dinsm.
Sternbergia greuteriana Kamari & R. Artelari
Sternbergia sicula Tineo ex Guss.
Sternbergia lutea subsp. sicula (Tineo ex Guss.) K. Richt.

Izvor: Referentna baza EURO+MED

Narodni nazivi: 

Žuta lužarka, babaluška, brnduša, miholjica žuta

Rasprostranjenost 

Žuta lužarka (Sternbergia lutea (L.) Ker Gawl. ex Spreng) je rasprostranjena na području Europe, te u zapadnoj i srednjoj Aziji. Zavičajno područje joj se prostire od Balearskih otoka u zapadnom Sredozemlju do Tadžikistana u središnjoj Aziji. Unesena je u Francusku i Bugarsku, te sjeverozapad Afrike, Alžir, Bugarsku, Maroko i Tunis.

Geografske reference opservacija

DODATNI PODACI

Taksonomski izvor:World Checklist of Selected Plant Families (2010), copyright © The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew.

Osnovne reference

1. Beck, G. (1903). Flora Bosne, Hercegovine i Novopazarskog Sandžaka, Gymnospermae i Monocotyledones, I dio. Sarajevo.
2. Šilić, Č. (1996). Spisak biljnih vrsta (Pteridophyta i Spermatophyta) za Crvenu knjigu Bosne i Hercegovine. Glas. Zem. Muz. Bosne. Herceg. (PN) (NS), sv.31: 1992- 1995: 323-367. Sarajevo.
3. Herbarij Zemaljskog Muzeja Bosne i Hercegovine (SARA)