Digitalni registar

Hermodactylus tuberosus (L.) Mill.(Gomoljasta perunika)

Autor fotografije: Stavros Apostolou
Izvor: GBIF

Na području Županije zapadnohercegovačke ova je vrsta zabilježena na području Ljubuškog. U Bosni i Hercegovini je još opservirana kod Mostara i Počitelja, Crnog brda, Hutova blata i Kotara (plato Dubrava). 

U bazi GBIF-a (Globalni fond za biološku raznolikost) unesena je jedna službena opservacija vrste Hermodactylus tuberosus (L.) Mill. i to na području Hercegovine, kod Čitluka na koordinarama 43.207926, 17.717896 (Krehin Gradac). 

Rasprostranjenost u Europi

Hermodactylus tuberosus (L.) Mill.

Red: Asparagales

Familija: Iridaceae

Raspostranjenost u BiH

Prema podacima s Crvene liste flore FBIH, Gomoljasta perunika (Hermodactylus tuberosus (L.) Mill.) uočena je kod Mostara i Ljubuškog, Počitelja, Crnog brda, Hutova blata, te Kotara (plato Dubrava). 

Autor fotografije: Stavros Apostolou
Izvor: GBIF

Status ugroženosti

Status ugroženosti je da je to biljka pod statusom (CR) Kritično Ugrožena. Zavičajno područje joj je mediteranski dio Europe (istočno od sjeveroistočne Francuske).  Naseljava suha i kamenita mjesta. 

Autor fotografije: Stavros Apostolou
Izvor: GBIF

Opis

Od ostalih perunika se razlikuje po: gomoljasto odebljalom prstičastom korijenju i 1-pretinastoj plodnici. Ova biljka raste u visinu od 20-40 centimetara. Listovi joj nadvisuju stabljiku, široki 1,5-5 mm, 4-kutna presjeka. Cvjetovi su pojedinačni karakteristična izgleda ovijeni sa 2 ovojna lista. Perijant je dug 40-50 mm. Vrijeme cvatnje je od veljače do travnja.  

Sinonimi:

Iris tuberosa L.

Narodni nazivi: 

Gomoljasta perunika, mačica, mačić, mačka, sabljica

Rasprostranjenost 

Zavičajno područje gomoljaste perunike se rasprostire od Grčke preko Italije do Francuske. Prisutna je u Albaniji, Istočnim Egejskim otocima, Kreti, Sardiniji i Siciliji, te na području bivše Jugoslavije.

Geografske reference opservacija

Dodatni podaci

Taksonomski izvor: World Checklist of Selected Plant Families (2010), copyright © The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew.

Takson u EURO+MED: Iris tuberosa L.

Osnovne reference

1. Beck, G. (1903). Flora Bosne, Hercegovine i Novopazarskog Sandžaka, Gymnospermae i Monocotyledones, I dio. Sarajevo.
2. Šilić, Č. (1996). Spisak biljnih vrsta (Pteridophyta i Spermatophyta) za Crvenu knjigu Bosne i Hercegovine. Glas. Zem. Muz. Bosne. Herceg. (PN) (NS), sv.31: 1992- 1995: 323-367. Sarajevo.
3. Herbarij Zemaljskog Muzeja Bosne i Hercegovine (SARA)